Saturday, 14 January 2012

Cambodia Part 2

Date: 8 January 2012

Sambungan perjalanan kami..
Ok lah, semalam dah naik bus sampai Siem Reap kan...so pagi2 lagi kami dah bangun untuk tgk sunrise kat ANGKOR ARCHEOLOGICAL PARK
Apakah tempat itu yer???
jom2 kite review sket...(padahal x minat le sejarah merah nie..)
    Angkor ni merupakan tinggalan sejarah zaman Empire Khmer sewaktu abad ke-9 hingga abad ke-15 seluas lebih 400 km/persegi yang tersenarai salah satu WORLD HERITAGE SITE (UNESCO). Dalam park nie menempatkan temple-temple yang sgt banyak dengan menggunakan ukiran pada batu-batu.Ada pelbagai ukiran yang mempunyai pengaruh Hindu.Antara temple yang kerap dikunjungi adalah Angkor Wat, Bayon, Gate of Angkor Thom, Terrece of Elephant, Terrece of the Laper King,Ta Phorm, Kbal Spean (nie je tmpat yang sempat kami lawat dlm sehari..klu nak lawat semua kene pegi berhari-hari la..terlalu banyak).. Angkor wat nie adalah satu antara BENDA AJAIB DIDUNIA ok..

Jom2 masuk jom...bayar dulu.. 20 dalar untuk sehari..

siap ada gambar ok..

before masuk

orang ramai2 nie nak tgk sunrise

itu adalah angkor wat!!

jom jelajah 

besar gile temple nie

masih kukuh berdiri

cube cari dimana saye !!



pantulan cahaya membuatkan ia kelihatan seperti emas...nice!

tersergam indah...nyaman sangat2 !!

temple lain dibelakang itu!

3 bayang dgn kera-kera !!
Bayon Temple


4 face tower

one side face

depan Bayon

ad gajah, kene bayar ok nak naik

bontot gajah itu...

Ta Phorm
Gambar dekat Kbal Spean tiada dlm simpanan~ dlm camera org lain (camera xdek btry....) Nak pergi Kbal Spean nie naik tuk-tuk ambil masa 1 jam 30 min lepas tu kene mendaki gunung yang berbatu (keme pakai sport shoes yer) sejauh 1500 meter..penat giler.. dalam setengah jam la mendaki tu..
Lepas je turun dari tmpat nie masing2 tido dlm tuk-tuk..penat seyh.. malam nie akan ke NIGHT MARKET pulak..
before tu..makan la dulu (Gerai milik Ustaz Musa-HALAL)

steamboat sayur

lembu panggang..sedap sangat!!!
Here we are...Night Market.. berbasikal ok!! 1 dolar sehari
Sila berhati2 dgn bag anda!! jgn bawak seperti saye..!!!
cool !! :P 
Seharian berjalan mestilah kaki pon penat kan...Jom kite massage
1 dolar 15 min jer...kami pilih untuk sejam, 3 dolar plus free body massage..mula2 sakit..tapi lama2 sedap sgt..sampai tertido

siap sedia untuk diurut

Hari yang sungguh penat...berbaloi2 dapat berurut..balik hotel dulu..sambung perjalanan esok hari...
kemana kami nak pegi hari esok yer?? nantikan...


Bersambung lagi....

2 comments:

  1. Ok, cm knl je baju tuh!!! Hue3 nice la view dia!!!

    ReplyDelete
  2. eyh cm ne awak boley kenal baju saye yer???? ?(gaye compius :P)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...