Sunday, 29 January 2012

Weekend Di Hutan

Assalamualaikum

Entry kali nie macm biase nak cite2 cik fara pergi jenjalan..(cik fara mmg suke g jenjalan..)
Family holiday kali nie berlainan sket dari biase...so bertemakan NATURE untuk tahun nie, Sidek's Family memilih Taman Pertanian Bukit Cahaya Shah Alam sebagai tmpat untuk kami berkumpul...

Date: 21 & 22 January 2012

So mcm biase lah, ap yang ad kat cnie??
Ada hutan la opcoz kan...selain tu ad macm2 taman (kami x lawat pon semua taman2 tu), mugkin tarikan utama adalah Rumah 4 musim kot...kami masuk jugak k..sejuk giler..

actually selain nk bergathering...nak sambut la skali besday my sis si WAN BEBI nie.. suke le die...
b/fast dulu la...dh lmbt nie sbnrnyer..menunggu semua org dtg dulu..

kek yang sedap kalah secret recepi...crius!!
 Jom ke RUMAH 4 MUSIM...RM 3 ..max time dlm tu 3 min..tapi biase la kami kan x makan saman...smp 15 min dlm tu..
kami...

nak pergi mane nie?? compius

b4 masuk

mama,me,me

musim salji..

Jom masuk rumah...
nie namenyer Kampung Idaman..ada la rumah2 Malaysia kat sini macam rumah terengganu,kedah,perak,perlis, johor and negeri sembilan..
sewanye..rm 100 sehari...
check in 2pm check out 12 t/hari
Kami ambil 2 rumah, rumah Kedah  (1 bilik, tapi dapur and ruang tamu luas) , rumah Terengganu (2 bilik, xdek ruang tamu, tapi beranda luas la..)
kelengkapan asas macm peti ais, dapur gas, tong gas, toilet, bantal and tilam je yang ad..yang lain2 bawak sendiri k.!!
xcited la diorg nie

sepetang ke taman-taman lain sekitar sini..
@ taman cendawan yang xdek cendawan..juz ad cendawan batu jer..
yang menarik kat cni ialah Menara Pandang Jauh

tinggi ok!!

cantik kan


si comel-comel
Malam kat cni agak scary la..hutan ok!! sejuk and nyaman jer...
Malam nie perancangan untuk BBQ..tapi hujan renyai2 plak..so lewat sket la BBQ nyer..
tempat BBQ mmg ad..so beli arang je la..and opcpz le ayam,udang,ikan sume bnde2 tu korang kene beli sendirik ok!!

nyum2...!! bara2 api..


Pagi 22 jan nie hujan la plak...x dapat la smbung jalan2 ... sambung tido la apa lagi...bez ooo...sejuk giler!!!
Jom balik la...cari port lunch plak..

rumah kedah

sepupu sepapat

rumah kedah
 Port lunch kami...TAMAN TASIK SHAH ALAM..

tembamnyer!
kami mmg suke bgmbar!!

adik umar y x rela dipelok!!
jmp kamoo2 lagi buln 3...next vacation ke mana plak yer?? (x sudh2 berjalan)


bye
-wassalam-

Tuesday, 17 January 2012

Alkisah 17 hb January

Assalamualaikum...

Apakah tajuk itu 17 jan???
erkks...
Every year bile tiba 17 jan je..memang akn jadi tragedi gelak guling2 kami semua
Adalah sorang hamba Allah nie bile nak sampai tarikh 17 je mula die die akn remind semua org pasal besday die (mcm die sorg je ad besday kan)

Tragedi 1
tak ingat dah nie besday die yang ke berape (tapi time nie kiut miut lagi la)...
tapi mmg every year die akn pakse mak pegi beli kek untuk die..
Yang kelakar nyer dia sorang akn mkn kek tu smp habis...hehehe

Tragedi 2
besday die jugak..leh plak g paksa mak buat nasik yam..pas tu merajuk mak xnak buat...tah pape tah.
Mak pon kesian die yang nak merajuk tu (die mmg suke merajuk sbb NASIK) pegi la beli brg2 nk buat nasik ayam...mmg nak kene sekeh dak sorang nie..

Tragedi 3
Akibat menyampah dgn minah nie asyik nak remind je besday die..(DIE SUKE TULIS BESDAY DIE BESAR2 KAT KELENDER), so kakak die yang tersayang nie telah menjalankan satu misi..waktu die sedang bez2 tido kakak die telah meLUBANGKAN 17 HB JAN  pada kelender dekat peti ais tu..(jahat kan)
Nak dijadikan cerite..pagi2 die bangun dengan muke berseri2 die, pergi dapor tegur mak yang sedang masak.
  Minah itu: Mak meh la sini, cube tgk berape haribulan nie (sambil tarik tgn mak pegi kat peti ais)
  Mak hnya mmpu tersenyum (cover nak gelak)
tetibe pekikan minah tu, satu rumah bergegar...
  Minah tu: Mak!!!!!!!!!!!! sape yang buat nie!!!!!!!!(sambil hentak2 kaki, bergetar peha...)
Memang lawak muka die bile terkezut yang xdek 17 hb dlm kelender tu..padan muke..
tu la suke sgt nak ingtkan org..kan..
pas tu konon die nak bg kami2 nie marah jugak la dgn melubangkan tarikh2 besday kami..tapi sory r beb...X menjadi lol!!

Tragedi 4
semenjak terjadi tragedi yang ke-3 tu,mmg every year tnpa die sedari (dlm berjaga2 tu), memang akan berlobang le kelender tu..klu x kat rumah mak, rumah makcik2 die..
Padan muke..wahahahahaha...

still lagi tahun nie dgn perangai yang same...meremind kan org pasal besday die..x malu betul..memang kitorang dah malas nk wish kat die..

Papepon...to My lovely sis, HAPPY BESDAY to you..(mmg saje xnak wish..malas...)
I alwayz LOVE you even ko slalu bagi rosak baju aku..

p/s: wan bebi...knp butang baju putih PDI yang aku sayang tu xdek sebelah kat lengan??? sile cari butang itu n jahit balik...

sekian..

wassalam















Saturday, 14 January 2012

Cambodia Part 3: The end

Assalamualaikum

Date: 9 January 2012
Good morning Siem Reap... !!
Pagi nie agak rushing sbb kami kena balik ke Phnom Penh pukul 12 thari nanti...ad byk lg tempat nak lawat nie..
So hari nie kami nak pergi Tonle Sap..seperti biase apakah itu Tonle sap??
Tonle Sap nie adalah tasik air tawar yang terbesar di South East Asia yang merupakan sumber air yang terbesar di Cambodia. Tonle sap nie akan mengikut 2 musim,iaitu musim kering dan musim banjir.Apabila musim kering,air tasik ini akan mengalir ke sungai Mekong, so tasik ini akan menjadi kering (boleh bayang x warna air tasik ni??)..
Apabila musim hujan, air dari sungai akan memenuhi tasik ini kembali..oh ye, musim kering pada bulan Nov- Mei, musim banjir pada bulan Jun.So bulan 3 adalah bulan paling kering la..sampaikan rumah2 yang terapung pon akan betul2 berada pada dasar tasik.

Dari bandar nak ke Tonle sap nie mengambil masa 30 min naik tuk-tuk...Jalan raya nak pergi sini under construction, so Subhanallah la berhabuknyer dan x rata. Kalau time air naik, jalan nie boleh dibanjiri air taw...dalam jugak la tasik nie..tapi org2 kat cni relax jer

inilah jalannyer..berhabuk merah

rumah2 ditepi jalan,...ada tiang yang sangat tggi yang support rumah2 nie
 Nak masuk kena la beli tiket..10 dolar..
Apa ada kat Tonle Sap nie??


Kena naik boat ok untuk ke perkampungan and ke tasik itu..Dari jeti nak ke tasik itu dalam 15 minit naik boat nie..kena melalui sungai.. Apabila musim kering, akan kelihatan jalan raya untuk ke tasik tu, tapi bila air naik, jalan tu x kelihatan.

kami bertiga je..bez kan

inilah tasiknyer..dah macm laut kan.

ada fish farm . 

crocodile farm

floating restaurants and shops

floating school..
Pengajaran..Kalau nak dtg sini pastikan dlm beg anda ad banyak bekalan makanan..kerana kanak2 ini sgt2 kelaparan, kalau beli makanan kat sini terlalu mahal.
Bila tengok keadaan budak2 nie, terasa sgt2 lah bersyukur sbb sekurang2 nyer kita x payah mengayuh sampan dgn baju basah2 pergi sekolah, ada peralatan sekolah yang lengkap..dekat sini, satu kerusi tu share 2 org..kesian betul. Mereka nie lebih ditekankan untuk belajar bahasa Cambodia n Vietnam.


Kembali ke Bandar yer... kite ke Central Market pulak..

dah habis shopping
 Rushing untuk balik ke Phnom penh

kena kuatkan mental n fizikal
 Night at Phnom Penh
semangat lagi nie!!
Tapi kan sedang kami seronok2 berjalan  sambil lintas jalan kat riverside tu, around 8.30 pm...tetibe,pak cik fara punye sling wallet kena ragut...unexpected thing, sampai mmbuatkan fara tergamam sgt2..baru tukar duit kot!!
Pcik fara  kejar peragut bermotor tu,tapi gagal.. jerit HELP!HELP! pon orang ramai buat dek jer..Nasib baik la wallet sebenar ad dlm poket Alhamdulillah duit selamat..Cube teka ap dlm tu??? PASSPORT uolls!!! beharga untuk seorang traveler ok!! Nak buat report polis, x guna,polis yang sgt2 sengal kat sini...so no choice kena  buat report pagi esoknyer (actually our flight pukul 8.30 am ok!! )..So, nak xnak, pcik fara kena la stay lagi kat sane sbb kena buat passport baru..so sad..Pengajaran pada diri sendiri..sila lah bawa berjalan2 passport photostat  yer..

impak kene ragut..terkoyak baju..bentuk wallet itu 
Selepas melewati lorong2 berpuaka di situ dgn harapan peragut tu mencampakkan passport itu di mana2 kan..dan hasilnya HAMPA
Untuk hilangkan nebes dihati n menghilangkan penat..lepak2 la dulu kat Riverside nie

berangin taw!!
Dah penat, balik bilik la ap lagi...esok dah nak balik M'sia...Owh how I miss Malaysia!! cewah!!

x sabarnyer nak balik
Segala memory di Cambodia memang Bez
Tips2 nak ke sini :
1) pergi lama2 sket, 4 hari x cukup
2) bawak duit byk sikit,byk barang2 murah ok!!
3) kena pandai tawar-menawar ok!! jgn mudah percaya kat harga die bagi.lagi satu klu dah tawar smp dah habis murah tu kena beli kang marah plak penjual die (die ngumpat kite dlm bahase die ok!!hampeh).
4) jaga lah passport anda!! hehe

Nice Trip, Nice Place , Nice People~ Love Cambodia

-The End-

wassalam

Cambodia Part 2

Date: 8 January 2012

Sambungan perjalanan kami..
Ok lah, semalam dah naik bus sampai Siem Reap kan...so pagi2 lagi kami dah bangun untuk tgk sunrise kat ANGKOR ARCHEOLOGICAL PARK
Apakah tempat itu yer???
jom2 kite review sket...(padahal x minat le sejarah merah nie..)
    Angkor ni merupakan tinggalan sejarah zaman Empire Khmer sewaktu abad ke-9 hingga abad ke-15 seluas lebih 400 km/persegi yang tersenarai salah satu WORLD HERITAGE SITE (UNESCO). Dalam park nie menempatkan temple-temple yang sgt banyak dengan menggunakan ukiran pada batu-batu.Ada pelbagai ukiran yang mempunyai pengaruh Hindu.Antara temple yang kerap dikunjungi adalah Angkor Wat, Bayon, Gate of Angkor Thom, Terrece of Elephant, Terrece of the Laper King,Ta Phorm, Kbal Spean (nie je tmpat yang sempat kami lawat dlm sehari..klu nak lawat semua kene pegi berhari-hari la..terlalu banyak).. Angkor wat nie adalah satu antara BENDA AJAIB DIDUNIA ok..

Jom2 masuk jom...bayar dulu.. 20 dalar untuk sehari..

siap ada gambar ok..

before masuk

orang ramai2 nie nak tgk sunrise

itu adalah angkor wat!!

jom jelajah 

besar gile temple nie

masih kukuh berdiri

cube cari dimana saye !!



pantulan cahaya membuatkan ia kelihatan seperti emas...nice!

tersergam indah...nyaman sangat2 !!

temple lain dibelakang itu!

3 bayang dgn kera-kera !!
Bayon Temple


4 face tower

one side face

depan Bayon

ad gajah, kene bayar ok nak naik

bontot gajah itu...

Ta Phorm
Gambar dekat Kbal Spean tiada dlm simpanan~ dlm camera org lain (camera xdek btry....) Nak pergi Kbal Spean nie naik tuk-tuk ambil masa 1 jam 30 min lepas tu kene mendaki gunung yang berbatu (keme pakai sport shoes yer) sejauh 1500 meter..penat giler.. dalam setengah jam la mendaki tu..
Lepas je turun dari tmpat nie masing2 tido dlm tuk-tuk..penat seyh.. malam nie akan ke NIGHT MARKET pulak..
before tu..makan la dulu (Gerai milik Ustaz Musa-HALAL)

steamboat sayur

lembu panggang..sedap sangat!!!
Here we are...Night Market.. berbasikal ok!! 1 dolar sehari
Sila berhati2 dgn bag anda!! jgn bawak seperti saye..!!!
cool !! :P 
Seharian berjalan mestilah kaki pon penat kan...Jom kite massage
1 dolar 15 min jer...kami pilih untuk sejam, 3 dolar plus free body massage..mula2 sakit..tapi lama2 sedap sgt..sampai tertido

siap sedia untuk diurut

Hari yang sungguh penat...berbaloi2 dapat berurut..balik hotel dulu..sambung perjalanan esok hari...
kemana kami nak pegi hari esok yer?? nantikan...


Bersambung lagi....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...